Най-популярните стилове в интериорния дизайн!

През вековете, стиловете на обзавеждане и декорация на домовете ни са претърпели драстични промени – от практична скромност, през аскетична пестеливост и разточителен разкош, до причудлива еклетика и изумителен футуризъм.

И все пак, при цялото богато разнообразие, днес се открояват няколко най-популярни стилове в интериорния дизайн:

Модерен / Съвременен

Съвременната архитектура и интериорен дизайн се характеризират с богато разнообразие от стилове. Тук, присъщата природа на формата е неразделна част от дизайнерския израз, както и акцентът върху визуалната и функционалната непринуденост.

Мид-сенчъри модърн / Ретро модернизъм

Терминът ‘midcentury modern’  (модерен стил през 50-те и 60-те години на 20 век) описва стил, който придобива популярност след Втората световна война. Като ехо на художествения стил на школата Баухаус и на този на Международното движение, тази разновидност на модернистичния интериорен дизайн се отличава с използване на ярки цветове и изчистени линии в един интерактивен диалог с природата и екстериора.

Минималистичен

Следващи Минималистичното движение в изкуството през 60-те и 70-те години и вдъхновени от традиционния японски дизайн и дзен-философията, минималистичните интериори изразяват основните концепции на модернизма, представени в една почти пуританска палитра.

Индустриален

Индустриалните интериори поставят акцент върху ефективността и функционалността, присъщи на Модернизма, като превръщат сервизните помещения на сградата в основна естетична характеристика.

Греди, колони, тръби, канали и фланци са изведени на преден план, което до голяма степен придава на тези интериори мъжки характер.

Скандинавски

Подобно на другите модернистични течения, скандинавският дизайн олицетворява стремежа към простота, функционалност и ефективност, но той също така поставя и акцент върху достъпността.

Цветната палитра прелива в черно и бяло, със сиви и сини акценти, а понякога и с акцент в изненадващо контрастен цвят, които визуално създават спокойна релаксираща атмосфера.

Винтидж

Противно на популярното мнение, стилът винтидж няма за цел устройването на бит-пазар във вашия дом. Не всичко, което е старо, има винтидж чар!

Този стил всъщност отдава почит на 40-те и 50-те години на 20-ти век, когато хората смесват и съчетават вещи, ползвайки всичко, което е на разположение, за да възстановят домовете си и да създадат топли, уютни пространства. Именно този естетичен “миш-маш”, пренесен жив през времето и представен в износени и изпитани детайли, отличава своеобразния характер на винтидж интериора.

Провинциален / Кънтри

Уютът е най-важния фактор при проектирането на провинциални интериори, тъй като помещенията решени в този стил са замислени така, че да предизвикват усещане за топлота и интимен комфорт.

Дърво, керамика и множество други органични материали доминират в тези пространства, изложени в типичен за този стил интимен мащаб и характер.

Средиземноморски / Крайбрежен

Свеж, спокоен и вълнуващо разнообразен, точно като океана, който го вдъхновява, крайбрежният стил издига вдъхновението от природата до нови измерения. Вместо просто да украсява интериора с океански материали, мотиви и елементи, този стил предлага изискана естетика в щедри слънчеви и природно красиви палитри.

Еклектичен

Изненадващи, неочаквани и без страх да нарушат правилата, еклектичните интериори олицетворяват индивидуалността и свободата.

Стилът се основава на чувствителността на дизайна, внасяйки хармония в хаоса чрез цвят, композиция, баланс.

Бохемски шик

Бохемският шик се свързва със свободомислещите хора, които изразяват своята лична нетрадиционна философия за живота, която не се ограничава от нормите на съвременното общество.

Уникални, пищни и ярки, тези интериори са дали живот на много специфичен дизайнерски стил наречен още бохо или бохо-шик.

Класически / Традиционен

Наслаждавайки се на комфорта и удоволствието от класическия европейски декор, традиционният стил се обръща към миналото, за да създаде идея за бъдещето.

Фонът тук обикновено е блед и семпъл, подчертаващ богатите цветове, линии и профили, на класическо изобилие.

Азиатски / Дзен

Съживявайки основните принципи на традиционната японска философия, Дзен интериорите са изцяло посветени на баланса, хармонията и самопознанието.

Всяка линия, форма и повърхност са поставени с внимателно премислена идея и ефективност, без излишни украшения и меркантилност.

Източник: grandecor.bg

Още статии

Част 1: Съвети за избор на идеалния цвят за вашия нов апартамент

Изборът на идеалния цвят за вашия нов апартамент може да

Прочети повече

Част 2: Съвети за избор на идеалния цвят за вашия нов апартамент

Избирането на перфектния цвят за вашия нов апартамент може да

Прочети повече

Дизайн на баня – Топ тенденции за 2017 година!

Кои са водещите тенденции в обзавеждането и декорирането на банята

Прочети повече

10 Свежи идеи за модерен хол

Да обзаведете всекидневната си модерно, не е чак толкова трудно,

Прочети повече